Berba voća

Strojno branje aronije i šipka!

Strojna berba aronije je ekonomski isplativa u starijim nasadima i na većim površinama. Strojno branje je pet puta brže i četiri puta jeftinije od sezonskih beračica.

Bobice aronije dozrijevaju u drugoj polovici kolovoza i tada su crne, sjajne i slatko kiselog okusa. Zbog vremenskih prilika i lokacija nasada, vrijeme dozrijevanja može varirati unutar dva tjedna. Bobice treba brati u trenutku kad su prikupile dovoljnu količinu šećera i pigmenta te kad su izgubile gorki okus karakterističan za nezreli plod.

Optimalno vrijeme berbe bi bilo kad suha tvar u plodu dosegne vrijednost 20 – 22 %. Ako ne postoji u mogućnost mjerenja suhe tvari, ili je nepoznato koliko je zreli plod treba sadržavati, može se osloniti na vizualnu procjenu zrelosti. Pregledom nasada može se uočiti promjena boje kratke peteljke, koja drži plod i koja se kod zrelih plodova mijenja iz zelene u svjetlo crvenu boju. To je izuzetno dobar pokazatelj da su plodovi dovoljno zreli za berbu.

Berba voća aronije
Berba voća aronije
Berba voća aronije
aronija berbaberba aronijeberba jabukabranje jabukakada brati aronijukada brati jabukestroj za berbu aronijestrojna berba aronijestrojna berba aronije cijenastrojno branje aronijestrojno branje šipka

Kontaktirajte nas!

*
*
*
* Obavezna polja
  Berba, prijevoz i prerada voća - Sve